Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Zaposlovanje tujcev po hitrejšem postopku

29. MAREC 2023  |   Zdenka Bedekovič

S strani poslank in poslancev  v DZ je potrjena novela zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. 

V času veljavnosti enotnega dovoljenja bo lahko tujec zamenjal delodajalca in delovno mesto, ali se zaposlil pri več delodajalcih. Torej, po novem le na podlagi soglasja Zavoda Republike Slovenija za zaposlovanje. Odločba upravne enote več ne bo potrebna.

Tovrstne spremembe se za delodajalce, ki zaposlujejo tujce ter svojo dejavnost izvajajo na področjih državnega oziroma javnega sektorja ne bodo uporabljale. Gre predvsem za javni sektor na področju zdravstva in socialnih storitev (zdravstveni domovi, domovi za starejše, varstveno delovni centri socialnovarstveni zavodi za usposabljanje…itd.).

Za prosilce za azil, ki imajo pravico do dostopa na trg dela, bodo lahko pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali že po treh mesecih statusa prosilca za azil.

Prav tako se določa nov rok za nastop dela v času veljavnosti enotnega dovoljenja (zamenjava delodajalca ali se zaposli pri dveh ali več delodajalcih na podlagi novega soglasja ZRSZ). Ta se določa brez pisne odobritve upravne enote.

  

Več o tem tu