Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Višja urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev

13. MAJ 2022  |   OZS

Kot smo že prejšnji teden poročali (novica je dostopna tu), je nedavno bila sprejeta pravna podlaga za višjo najmanjšo urno postavko za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev.

Da spomnimo: Zakon o urejanju trga dela (ZUTD-G), ki je bil v Državnem zboru RS sprejet v začetku meseca aprila, določa, da bruto urna postavka za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas (174 ur). Enako je glede višine plačila za delo dijakov in študentov določeno v Zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Skupen bruto dohodek za opravljeno začasno in občasno delo v koledarskem letu tako lahko znaša največ 9.237,96 EUR (predhodno 8.639,07 EUR).

Z jutrišnjim dnem (torej od 14. maja 2022) tako urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev znaša 6,17 EUR.

Nova urna postavka velja od 14. maja 2022 do 28. februarja 2023.