Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Višja najnižja urna postavka za upokojensko delo

05. MAJ 2022  |   Zdenka Bedekovič

V kratkem bo začela veljati višja najnižja urna postavka za začasno in občasno delo upokojencev.

Naj opozorimo, da bo nova urna postavka v višini 6,17 EUR bruto začela veljati šele po uveljavitvi odredbe ministra za delo, ki jo mora izdati v 15 dneh od uveljavitve novele ZUTD-G. Ta pa je začela veljati 5. maja 2022. Do takrat pa še vedno velja najnižji znesek v višini 5,77 EUR bruto.  

S 5. majem 2022, je stopila v veljavo novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-G), ki izenačuje višini minimalnih bruto urnih postavk za začasno in občasno delo upokojencev ter začasno in občasno delo dijakov in študentov.

Zakona o urejanju trga dela ZUTD-G, ki je bil v Državnem zboru RS sprejet v začetku meseca aprila, določa, da bruto urna postavka za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas (174 ur). Enako je glede višine plačila za delo dijakov in študentov določeno v Zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF).

Najnižja urna postavka za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev bo na podlagi ZUTD-G v 15 dneh določena z odredbo ministra in bo z njeno uveljavitvijo zvišana iz dosedanjih 5,77 evra na 6,17 evra bruto (gre za najnižjo bruto urno postavko za delo upokojencev, dijakov in študentov, delodajalec pa lahko seveda ponudi več).

Nova višina bruto urne postavke bo veljala od uveljavitve omenjene odredbe do vključno februarja naslednjega koledarskega leta.

Višina obeh minimalnih bruto urnih postavk se vsako leto usklajuje s spremembo višine minimalne plače. Prav tako se 
poleg navedenega z ZUTD-G tudi zvišuje znesek najvišjega dohodka za opravljeno začasno in občasno delo, ki ga lahko na letni ravni zasluži upokojenec.

To je iz trenutno veljavnih 8639,07 evra na 9237,96 evra bruto. Tudi ta znesek se vsako leto usklajuje s spremembo višine minimalne plače.

VIR: MDDSZ