Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Prisluhnili pobudi, da bo ZRSZ povrnil nadomestilo plače za čakanje na delo tudi delodajalcem, ki zaradi zavajujočega sklepa niso oddali nove vloge (dopolnjeno 28.7.2020)

07. JULIJ 2020  |   Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

Vsi sklepi so v prvi točki izreka glasili, da se delodajalcu prizna pravica do povračila izplačanih nadomestil plač delavcem, napotenih na čakanje na delo v obdobju od 13. 3. do 31. 5. 2020 (in to ne glede na to, za katero obdobje so vlogo vložili). Na pobudo OZS je MDDSZ ZRSZ poslal navodilo, da je sklep izvršljiv za celoten čas veljavnosti ukrepa in za celoten čas, ko je delodajalec napotil delavce na čakanje na delo. Zato delodajalcem pripada nadomestilo za celoten čas napotitve na čakanje na delo, ne glede na datum, ki so ga navedli v vlogi.

 

Veliko delodajalcev je prve vloge za povračilo nadomestila plače oddalo le do 31. 3. 2020. Na podlagi vložene vloge so prejeli sklep o povračilu izplačanih nadomestil plač. Ne glede na to, za kakšno časovno obdobje je delodajalec v vlogi uveljavljal povračilo nadomestila plače, se je sklep v prvi točki izreka glasil:«Delodajalcu ... se prizna pravica do povračila izplačanih nadomestil plač delavcem, napotenih na čakanje na delo v obdobju od 13. 3. do 31. 5. 2020. Sklep šele v drugi točki izreka pove, da se pravica do povračila izplačanih nadomestil plač delavcem na začasnem čakanju na delo delodajalcu izplačuje za ... delavcev za obdobje iz vloge, vendar najkasneje do 31. 5. 2020. Tudi v tretjem odstavku je stavek, ki je pri vseh obrazložitvah sklepov enak, in to je, da je delodajalec upravičen do povračila izplačanih nadomestil plač delavcem v obdobju od 16. 3. in najkasneje do 31. 5. 2020.

 

Glede na prvo točko sklepa in obrazložitev je žal veliko delodajalcev menilo, da jim je bila pravica do povračila nadomestila plače priznana do 31. 5. 2020 in zato niso oddali nove vloge.

 

Zaradi nastale situacije je OZS na MDDSZ in ZRSZ poslala pobudo za rešitev nastale situacije, kateri so prisluhnili !

 

Podrobnejša izvedbena navodila ZRSZ še čakamo.

 

Dopolnitev 28.7.2020 - navodila ZRSZ

Delodajalcem ni potrebno predložiti zahtevkov za izplačilo. Izplačilo bo izvršeno »avtomatično« na podlagi oddanih REK obrazcev, predvidoma 10. avgusta.