Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Pred vrati spremembe Zakona o tujcih

16. FEBRUAR 2023  |   Zdenka Bedekovič

Namen sprejetja novega predloga Zakona o tujcih je predvsem odprava nepotrebnih administrativnih ovir s katerimi so se srečevali delodajalci, kot tujci. Na tovrstne ovire so delodajalci opozarjali ustrezne inštitucije že kar nekaj časa, saj so se ovire pojavljale povsod od Zavoda RS za zaposlovanje do upravnih enot.

Najpomembnejše predvidene novosti so:

- možnost vročanja podaljšanih dovoljenj za začasno prebivanje in dovoljenj za stalno prebivanje po pošti;

- odpravlja se zahteva po pisnem pozivu upravne enote za dopolnitev prošnje s prstnimi odtisi;   

-   spreminja se koncept odločanja o zamenjavi delovnega mesta pri istem delodajalcu, zamenjavi delodajalca ali zaposlitvi pri dveh ali več delodajalcih, torej ukinja se obveznosti izdaje pisne odobritve s strani upravne enote v primeru izdaje soglasja s strani Zavoda RS za zaposlovanje;

- odpravlja se obveznost periodičnega izpolnjevanja pogoja zadostnih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti s strani upravne enote;

Tovrstne spremembe bodo vsekakor omogočile hitrejše vodenje postopkov izdaje dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi prebivanja. Za majhne delodajalce pa je vsekakor zelo pomembna novost o ukinitvi pogoja o znanju slovenskega jezika na vstopni ravni, ko gre za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve z družino.

Na novo pa se ponovno uvaja brezplačno financiranje tečajev slovenskega jezika in sicer za vse kategorije tujcev.