Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

OPSV – obračun prispevkov za socialno varnost in COVID 19

06. NOVEMBER 2020  |   Tadeja Bučar

V zvezi z odsotnostjo samostojnih zavezancev za plačilo prispevkov za socialno varnost v povezavi z epidemijo bolezni COVID-19 ter upravičenost do bolniškega staleža in nadomestila je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravil pojasnilo, ki je objavljeno na spletni strani: http://www.zzzs.si/ZZZS/internet/zzzs.nsf/vrstagradiva/55F91A45343677D6C125852D00303245?OpenDocument.

 

Kot izhaja iz pojasnila, je do začasne zadržanosti od dela in posledično do nadomestila plače v breme ZZZS zavarovanec upravičen, če je njegov osebni zdravnik ugotovil, da je zbolel za COVID-19. V tem primeru bo na bolniškem listu kot razlog začasne nezmožnosti za delo navedel razlog 08 – Izolacija, nadomestilo plače pa se obračuna od prvega dne v breme ZZZS in znaša 90 % osnove za nadomestilo. Na OPSV zavezanec označi zadržanost od dela z razlogom: zadržanosti 08 - izolacija in COVID19.

V primeru, če je zavarovanec odsoten z dela zaradi ukrepa karantene, kar pomeni, da gre za zdravo osebo, ki (še) ni zbolela za COVID -19, temveč ji je bil zaradi stika z okuženo osebo odrejen ukrep karantene, nima pravice do »bolniškega staleža« za ta čas in posledično nima pravice do nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. V teh primerih se šteje, da so zdrave osebe, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel, in katerim se omeji svobodno gibanje ter določijo obvezni zdravstveni pregledi. Za zdrave osebe ni možno izplačati nadomestila v breme sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi bolezni ali poškodbe. V skladu z določbo 93. členu ZZUOOP pa zavezanec lahko uveljavlja povračilo delno izgubljenega dohodka za vsako odrejeno karanteno. Za ta obdobja mora zavezanec v OPSV obračunati in plačati prispevke za socialno varnost (zadržanost od dela je v breme zavezanca).

 

Vir: Obvestilo eDavki 4.11.2020

spot

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.