Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Opozorilo glede prodaje nedovoljenih ali prepovedanih fitofarmacevtskih sredstev na spletu

06. JUNIJ 2022  |   Tamara Starič Petrović

Pri presoji aktivne učinkovine klorpirifosa za uporabo pri kmetijski pridelavi je Evropska agencija za varno hrano (EFSA) ugotovila, da ima snov genotoksične lastnosti (škodljivo delovanje na genetski material) in ima lahko dolgotrajne posledice za zdravje ljudi. Zaradi navedenega razloga je uporaba klorpirifosa v Evropski uniji prepovedana.

Na UVHVVR uporabnike fitofarmacevtskih sredstev opozarjajo, da spletna prodaja fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji ni dovoljena. Osnovni razlog je v zagotavljanju nadzora nad prometom v EU in Sloveniji dovoljenih fitofarmacevtskih sredstvih, katerih uporaba je natančno ocenjena in ne povzroča negativnih vplivov na zdravje ljudi, okolje in čebele. Nakup in uporaba nedovoljenih ali celo prepovedanih aktivnih snovi pa lahko ima trajne posledice za zdravje ljudi (predvsem uporabnikov), okolje in pridelke na katerih bi bilo takšno sredstvo uporabljeno.

UVHVVR poziva kupce fitofarmacevtskih sredstev, da nakupe  opravijo pri registriranih domačih distributerjih, ki ponujajo registrirana fitofarmacevtska sredstva, ki so varna za uporabnika, okolje in pridelke.

Registrirani distributerji za prodajo fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji imajo na razpolago usposobljene svetovalce in prodajalce, ki vam svetujejo glede nakupa in uporabe.

Vir: UVHVVR