Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Od danes naprej nove oblike dovoljenj za tujce

14. FEBRUAR 2022  |   Zdenka Bedekovič

Od 14.2.2022 so se začele izdajati nove oblike dovoljenj za prebivanje, kot tudi potrdila o prijavi prebivanja za tujce.

Ta se bodo izdajala v obliki treh samostojnih listin in sicer kot:

- izkaznice dovoljenja za prebivanje druge generacije- tujcem, državljanom tretjih držav. Tudi tistim, ki so družinski člani državljana Evropske unije, državljana Švicarske konfederacije ali slovenskega državljana; 

- izkaznice dovoljenja za prebivanje za državljana Švicarske konfederacije - tujcem, državljanom Švicarske konfederacije; 

- izkaznice potrdila o prijavi prebivanja za državljana Evropske unije- tujcem, državljanom Evropske unije;

V drugih EU članicah se te že izdajajo. Nove izkaznice pa se bodo izdajale tudi v novi grafični podobi, ki pa bodo nadgrajene z dodatnimi varnostnimi zaščitami. Te bodo preprečile ponarejanje listin.

Pri dovoljenju za začasno prebivanje in potrdilu o prijavi prebivanja je veljavnost izkaznice enaka veljavnosti dovoljenja za začasno prebivanje oziroma potrdila o prijavi prebivanja.

V primeru dovoljenja za stalno prebivanje in potrdilu o prijavi stalnega prebivanja pa je veljavnost izkaznice 3, 5 ali 10 let. Ta je odvisna od starosti tujca za katerega se izkaznica izdaja.

Naj še opozorimo, da izkaznice dovoljenja za prebivanja, izdane državljanom Švicarske konfederacije, njihovim družinskim članom, družinskim članom državljanom Evropske unije in družinskim članom slovenskih državljanov (v plastificirani obliki) ostajajo v veljavnosti do 3. avgusta 2023. Po tem obdobju pa jih bodo morali zamenjati z novo izkaznico.

Celotna novica objavljena na naslednjem spletnem portalu.

https://www.gov.si/novice/2022-02-14-nove-izkaznice-dovoljenj-za-prebivanje-za-tujce/