Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Trgovino smo morali zapreti. Nekaj delavcem smo dali odpovedi iz poslovnih razlogov. Ali jih lahko pošljem na čakanje na delo zaradi višje sile?

Delavcem, ki so v odpovednem roku, ne smete odrediti čakanja na delo po 138. členu ZDR-1 (isto omejitev naj bi imel tudi interventni zakon), ker je namen čakanja na delo ohranjanje zaposlitve. Njim bo pa delovno razmerje prenehalo, ker ste jim že vročili odpoved iz poslovnega razloga.

Po mojem mnenju pa ni nobene omejitve, da na čakanje na delo ZARADI VIŠJE SILE, pošljete tudi delavce v času teka odpovednega roka. Zaprtje obrata/trgovine namreč ni bila vaša odločitev zaradi poslovnega razloga, ampak odredba Vlade RS. V tem primeru delavcem pripada polovica plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 % minimalne plače.

Mnenje ZRSZ je, da v tem primeru ne gre za višjo silo, ampak za čakanje na delo iz poslovnega razloga.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020