Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Odpiramo terase lokalov. Nekaj delavcem imamo na čakanju iz poslovnega razloga, nekaj zaradi višje sile (varujejo otroke). Ne vemo, koliko bo dela. Ali lahko nekaj delavcev pokličemo na delo, za ostalo pomoč pa najamemo študente?

Ker lahko gostinci odprejo terase lokalov, to še ne pomeni, da morajo na delo poklicati vse delavce. Glede na nepredviden tok dogodkov, lahko najprej iz čakanja pokličejo le nekaj delavcev, ostali pa ostanejo še doma. Za pomoč pa lahko najamejo tudi študente. Ne glede na to, da so nekateri delavci na čakanju na delo iz poslovnega razloga. Ni pa smiselno, da bodo študentje opravljali delo delavcev, ki čakajo na delo. V tem primeru zna biti tak način dela sporen.

ZIUZEOP v zvezi s tem sicer nima nobenih omejitev in študentska pomoč tudi ni razlog, da delodajalec za delavce, ki so na čakanju, ne bi bil, ob izpolnjevanju pogojev, upravičen do povračila nadomestila plače in oproščen plačila prispevkov za socialno varnost. Vsekakor, pa glede na zgoraj zapisano previdnost ni odveč.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 27.05.2020