Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Kako je v primeru, če damo na čakanje starejšega delavca, ki sicer že ima pogoje za starostno upokojitev, ampak se ni odločil da se upokoji, dela naprej in prejema 40 % pokojnine? Bomo tudi upravičeni, da mu država pokrije njegov 80 % nadomestilo ali so pri takšnih delavcih kakšni zadržki?

ob predpostavki, da bodo izpolnjeni vsi drugi pogoji, ki jih določa »interventni zakon« oz. jih bo določal »interventni mega zakon«, potem ne vidim nikakršne relevantne ovire, da ne bi mogli uveljavljati povračila nadomestila plače tudi za tega delavca, ki ima že izpolnjene pogoje za starostno upokojitev. Dejstvo je da pokojninska zakonodaja oz. ZPIZ-2 z omenjenim bonusom v višini 40 % pokojnine vzpodbuja ostajanje v polni zaposlitvi tudi po izpolnitvi upokojitvenih pogojev, zato bi bila vsaka drugačna razlaga nerazumna !

Priprava: Dušan Bavec, svetovalec specialist za delovno pravo in socialno varnost
Zadnja sprememba: 02.04.2020