Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Hrvaška je včeraj zvečer zaprla mejo. HR delavci, ki bi prišli v SLO, bodo morali, ob vrnitvi na HR (so pa dnevni migranti), ostati v karanteni na HR (svojih domovih). Seveda potem ne smejo in ne morejo več priti v službo k slovenskemu delodajalcu. Ali je HR odločba o karanteni zadostna pravna podlaga za uveljavljanje nadomestila za karanteno v SLO. Glede na to da bo po interventnem zakonu nadomestilo za karanteno od prvega dne dalje v breme ZZZS?

Pri predvidenem ukrepu v predlogu interventnega zakona je karantena vezana na opredelitev in pogoje, kot so določeni v Zakonu o nalezljivih boleznih, konkretneje v 19. členu. Gre za invidualno odrejeno karanteno, ki je odrejena z odločbo ministra za zdravje, da se zdravi osebi, ki je bila v stiku z okuženo, omeji gibanje, da se okužba ne širi. Do sedaj je bilo izdano 50 takšnih odločb, predvideva se izdaja še cca. 250 (vir: MZ), nato pa zaradi druge faze razvoja bolezni teh odločb ne bo več smiselno izdajati in zaključujejo z izdajanjem teh odločb. V drugi fazi bolezni se izrekajo ukrepi na podlagi 39. člena Zakona o nalezljvih boleznih, kjer pa ne gre za t.i. karanteno temveč omejevanje gibanja, zbiranja in prometa. Predlog zakona ukrepov na podlagi 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih ne naslavlja. Predvidevamo, da glede na opis ukrepov Republike Hrvaške ne gre za invidualno odrejene ukrepe "karantene" temveč splošno odrejeno omejitev gibanja.

Odgovorilo MDDSZ.
 

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 16.03.2020