Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delodajalec opravlja dve dejavnosti, in sicer odvoz odpadkov iz bolnišnic in tiskarsko dejavnost. Obseg dela je pri odvozu odpadkov iz bolnišnic zelo povečan, zato bo imel pri tej dejavnosti v prvem polletju celo rast prihodkov v primerjavi z istim obdobjem leta 2019. Tiskarno pa ima zaradi upada naročil zaprto in tiskarji so na čakanju na delo. Ali bo lahko dokazoval upad prihodkov le pri tiskarski dejavnosti, da bo za tiskarje, ki čakajo na delo, upravičen do povračila nadomestila plače in oprostitve plačila socialnih prispevkov?

Upravičeni delodajalec je tisti, ki oceni, da bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20 % glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 ne bodo dosegli več kot 50-odstotne rasti prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. Pri tem ZIUZEOP ne predvideva dokazovanja upada prihodkov le za eno izmed več dejavnosti znotraj istega poslovnega subjekta. Glede na to, da je namen interventnega zakona s tem ukrepom delodajalcem pomagati ohranjati delovna mesta, je delodajalec do pomoči upravičen, če na ravni celotnega podjetja oceni in kasneje v letnem poročilu dokaže upad prihodkov.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020