Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delodajalec kljub razglašeni epidemiji posluje v zmanjšanem obsegu, zato je vsem petim zaposlenim delavcem odredil čakanje na delo. Ko nabere dovolj strank, nekaj delavcev za tri dni pokliče na delo. Nato jim ponovno odredi čakanje na delo. To naredi vsak teden znova. Ali bo upravičen do povračila nadomestila plače in plačila socialnih prispevkov?

Zavod za zaposlovanje pojasnjuje, da sta možni sta dve vrsti čakanja na delo. Neprekinjena in prekinjena. Pri neprekinjenem čakanju na delo delodajalec delavcu odredi čakanje na delo za celoten mesec ali pa do preklica. Delavec lahko potem v tem mesecu dela sedem zaporednih dni. To so koledarski, in ne delovni dnevi. Za prekinjeno čakanje pa gre, ko delodajalec delavcu odredi čakanje na delo na primer za dva dni v tednu, tri dni pa dela. In tak način dela se potem ponavlja.

Če bo šlo za neprekinjeno čakanje, bo delodajalcu zavod za zaposlovanje povrnil nadomestilo plače in bo oproščen plačila socialnih prispevkov za celoten mesec, kot če delavec v tekočem mesecu ne bi delal sedem dni. V primeru prekinjenega čakanja pa bo delodajalec moral vsakič, ko bo delavcu za dva dni na teden odredil čakanje, na zavod za zaposlovanje vložiti novo vlogo. V tem primeru pa delodajalec ne bo dobil povrnjenega nadomestila in ne bo oproščen plačila prispevkov za socialno varnost za celoten mesec.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020