Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delodajalec kljub razglašeni epidemiji posluje normalno. Nekaj delavcem je opravičil odsotnost zaradi višje sile (varstvo otrok, prepoved javnega prevoza), vendar so naredili razpored dela. Vsak od delavcev je lahko odsoten tri dni na teden, dva dni pa mora delati. Ali bo delodajalec upravičen do povračila nadomestila plače in oproščen plačila prispevkov za socialno varnost?

Bo. Omejitev, da lahko delodajalec v tekočem mesecu pokliče nazaj na delo delavce le za sedem zaporednih dni, velja le za tiste delavce, ki so na čakanju na delo iz poslovnega razloga, za tiste, ki so opravičeno odsotni zaradi višje sile, pa ne. Delodajalec pa bo upravičen do povračila nadomestila plače in oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost le, če bo za to izpolnjeval pogoje, določene v ZIUZEOP.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020