Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delodajalec je nekaj delavcem opravičil odsotnost zaradi višje sile (varstva otrok). Ker tudi v času novega koronavirusa normalno posluje, ne bo izpolnil pogoja o upadu prihodkov. Zato ne bo upravičen do povračila nadomestila plače in oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost. Kolikšno nadomestilo plače mora izplačati delavcem?

ZIUZEOP določa, da se ne glede na 137/6 ZDR-1 določa tudi velikost nadomestila plače delavcem, ki ne morejo opravljati dela zaradi višje sile. Po ZDR-1 bi delavec dobil polovico plačila, do katerega bi bil upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 % minimalne plače (137/6 ZDR-1). ZIUZEOP pa je nadomestilo plače za čakanje na delo in opravičeno odsotnost zaradi višje sile izenačil in znaša 80 % osnove iz 137/7 ZDR-1. Namen ZIUZEOP je izenačitev pravic delavcev v času novega koronavirusa, zato mora delodajalec v obdobju od 13. marca do 31. maja, četudi ne bo koristil pomoči države, delavcem izplačevati nadomestilo plače v velikosti 80 % osnove iz 137/7 ZDR-1.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020