Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delodajalec je delavcu odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Ker ima delavec doma majhne otroke, je delodajalca zaprosil za opravičeno odsotnost. Ali mu delodajalec zaradi višje sile lahko opraviči odsotnost, glede na to, da delavcu teče odpovedni rok?

Opravičena odsotnost zaradi višje sile ni namenjena ohranjanju zaposlitve, ampak reševanju višje sile, v kateri se je znašel delavec. Delavcu, ki mu je bila pogodba o zaposlitvi že odpovedana (ni pomembno, iz katerega razloga), lahko delodajalec opraviči odsotnost zaradi višje sile in bo v primeru izpolnjevanja pogojev zanj tudi dobil povrnjeno nadomestilo plače in bo oproščen plačila prispevkov za socialno varnost.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020