Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delodajalec ima zaposlenega delavca, s katerim je sklenil pogodbo za določen čas, ki se izteče 15. maja. Ali mu lahko odredi čakanje na delo?

Lahko. Kljub pogodbi za določen čas lahko delodajalec delavcu odredi čakanje na delo in bo upravičen do povračila nadomestila in oprostitve plačila socialnih prispevkov. Smiselno pa je, da delodajalec čakanje na delo časovno omeji do 15. maja. V primeru, da je od odreditve čakanja na delo do izteka pogodbe kratko časovno obdobje, gledano strogo formalnopravno, ni njegov namen ohranjanje zaposlitve. Še zlasti ne, če delodajalec pogodbe ne bo podaljšal. Vendar pa bi delodajalec lahko kljub temu tudi pogodbo za določen čas odpovedal predčasno iz poslovnega razloga, zato je tudi v tem primeru odredba o čakanju na delo zakonita.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020