Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delavec želi ostati doma zaradi varstva otroka. Delodajalcu je predlagal izrabo letnega dopusta in presežka ur. Ali mu delodajalec to lahko odobri?

Lahko. Delodajalec lahko delavcu odobri izrabo letnega dopusta in presežka ur namesto opravičene odsotnosti zaradi višje sile. Razlika pa je v finančnih posledicah za delodajalca. V primeru izrabe letnega dopusta in presežka ur mora delavcu izplačati nadomestilo plače v velikosti 100 % osnove iz 137/7 ZDR-1. V primeru izpolnjevanja pogojev pa bi bil pri opravičeni odsotnosti zaradi višje sile upravičen do povračila nadomestila plače in oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost. A morda bo ocenil, da pogoja o upadu prihodkov ne bo izpolnil, in zahtevka za povračilo ne bo vložil.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020