Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delavec je zbolel za novim koronavirusom. Zaradi bolniškega dopusta je bil odsoten od 9. marca do 14. aprila (malo manj kot 30 delovnih dni). Ali bo delodajalec za celoten delavčev bolniški dopust upravičen do povračila nadomestila plače v breme ZZZS?

Da. Če je delavec zbolel zaradi novega koronavirusa, bo zdravnik na bolniškem listu kot razlog za zadržanost navedel izolacijo (razlog 08) in zavarovanec bo upravičen do nadomestila v velikosti 90 % osnove, pri čemer se nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača v breme ZZZS.

V tem primeru ne pride v poštev povračilo bolniškega nadomestila po pravilih iz 56. člena ZIUZEOP. Ta ukrep velja od 11. aprila do 31. maja in omogoča delodajalcu povračilo nadomestila plače zaradi nezmožnosti za delo (bolezen, poškodba zunaj dela, poškodba po tretji osebi zunaj dela, poškodba pri delu, poklicna bolezen). Do 11. aprila ga je moral do 30. delovnega dne izplačati delodajalec ali samostojni zavezanec v svoje breme.

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 13.04.2020