Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Delavcu sem dal odpoved iz poslovnega razloga. Pripada mu 9 mesecev denarnega nadomestila. Če ga čez 3 mesece vzamem nazaj, mu teh 6 mesecev nadomestila propade ali ga lahko izkoristi ob morebitni ponovni brezposelnosti?

Če delavec postane ponovno brezposeln prej kot obdobju, da ima ponovno pravico do denarnega nadomestila (59. člen ZUTD), lahko izrabi preostanek nadomestila, ki ga prej zaradi zaposlitve ni (torej 6 mesecev). Če pa delavec postane brezposeln po obdobju, po katerem ima ponovno pravico do nadomestila, npr. 3 letih, pa se sam odloči, katero trajanje nadomestila bo izrabil. Prejšnje še neizrabljeno ali novo odmerjeno (ponavadi, kar je ugodneje za delavca).

V zavarovalno dobo za odmero pravice do denarnega nadomestila se pri ponovnem uveljavljanju pravice ne vštevata zavarovalna doba, od katere je bila zavarovancu pravica do denarnega nadomestila že odmerjena, in zavarovalna doba, dosežena na podlagi prejemanja denarnega nadomestila (69/1 ZUTD).

Zavarovancem, ki so ob ponovnem uveljavljanju pravice do denarnega nadomestila na dan nastanka brezposelnosti že dopolnili starost 57 let ali 35 let zavarovalne dobe, se denarno nadomestilo ob izpolnjevanju pogoja iz prvega odstavka 59. člena tega zakona določi ob upoštevanju celotne dopolnjene zavarovalne dobe (69/2 ZUTD).

Zavarovanec, ki zaradi mirovanja (nove zaposlitve) ni v celoti izkoristil priznane pravice do denarnega nadomestila, ima po prenehanju razlogov za mirovanje (ponovna brezposelnost) pravico uveljavljati preostali, še neizkoriščeni del denarnega nadomestila (70/1 ZUTD). Pogoj pa je, da gre za brezposelnost, po kateri je upravičen do nadomestila (70/2 ZUTD).

Če je trajanje pravice do neizkoriščenega dela denarnega nadomestila daljše kot bi bilo trajanje nove pravice, se zavarovanec lahko odloči, da bo namesto nove pravice uveljavil preostali, še neizkoriščeni del denarnega nadomestila. Odločitev o tem mora biti pisna. Preklic odločitve je možen le do izdaje odločbe organa prve stopnje (70/3 ZUTD).

Pravica do preostalega, še neizkoriščenega dela denarnega nadomestila se prizna v že odmerjeni višini (70/5 ZUTD).

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 27.03.2020