Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Ali lahko delavcu v času čakanja na delo doma vročim odpoved iz poslovnih razlogov ali ga moram najprej klicati na delo in mu vročiti odpoved?

Lahko. V tem primeru mu jo mora poslati po pošti po pravilih ZPP (modra kuverta) in NE priporočeno z roza AR povratnico (88. člen ZDR-1). To je tudi časovno zamudno, saj lahko delavec odpoved prevzame šele 15. dan.

V tem primeru svetujem, da delavca za en dan pozovete nazaj na delo, se z njim pogovorite in mu odpoved vročite. 

Ta odgovor velja, če je delodajalec delavca poslal na čakanje na delo zaradi višje sile (137/6 ZDR-1) in po klasičnem čakanju na delo po 138. členu ZDR-1. Ne velja pa za čakanje na delo po interventnem zakonu! Ta namreč prevideva omerjitve v zvezi z odpuščanjem, ki si jih natančno preberite!

Priprava: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve in svetovalnega in izobraževalnega centra
Zadnja sprememba: 27.03.2020