Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

V podjetju smo koristili državno pomoč za zaposlenega delavca in sicer: v aprilu in maju 2020 čakanje na delo ter v juniju in decembru 2020 ter januarju do maju 2021 ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Z delavcem, ki ima vse pogoje za upokojitev smo se dogovorili, da se bo konec decembra 2021 upokojil. Skrbi nas, da bi zaradi tega bili dolžni vračati državno pomoč, vse ostale pogoje glede upada prihodka namreč izpolnjujemo. Pregledali smo vsa gradiva na to temo in ne najdemo to med razlogi, zaradi katerih bi bilo potrebno vračati državno pomoč, saj govorijo le o prepovedi odpuščanja iz poslovnega razloga, tu pa gre za razlog upokojitve. Prosim pa še vas, če lahko to preverite, če je tako.

kot že sami pravilno ugotavljate, v tem primeru vsekakor ne obstaja razlog za vračanje državne pomoči, saj se za upokojitev poleg izpolnjevanja zadostne starosti in zadostne pokojninske dobe kot tretji pogoj zahteva prenehanje zavarovanja.

 

Prenehanje zavarovanja delavca se izvede ob prenehanju delovnega razmerja, ki je posledica bodisi
Za ogled celotnega odgovora je potrebna PRIJAVA!
Priprava: Dušan Bavec, svetovalec specialist za delovno pravo in socialno varnost
Zadnja sprememba: 24.12.2021