Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

pred časom sem poslušala vaš seminar o upokojevanju. Zanima me kaj menite o mojem primeru oz. kaj bi mi svetovali ? Konec marca sem izpolnila pogoje za starostno upokojitev, 40 let delovne dobe brez dokupa in starost 58 let in 8 mesecev (starost mi znižujeta 2 otroka)Izračunani znesek moje pokojnine v višini 63,5% odmere je maximalni, torej 2.602,87 €.Prej sem bila zaposlena, zadnja 3 leta sem pa s.p. in plačujem 455 € mesečnih prispevkov. Oddala sem zahtevek za 40% in že tudi dobila odločbo za 1041,15 €. Ali se mi splača v letu 2023 delno upokojiti za 75% ali pa je bolje da 3 leta prejemam teh 40 % in sem zavarovana za 100 % ?Kdaj bi se mi splačalo upokojiti ?

sicer mi iz vprašanja ni najbolj jasno zakaj kot potencialni datum delne upokojitve navajate leto 2023, najbrž zaradi tega, da bi počakala na starost 60 let in pri upokojitvi lahko uveljavljala dodatne odmerne odstotke na račun dveh otrok, kajne !

Iz danih podatkov lahko zaključim, da bi se jaz osebno v kolikor bi bil na Vašem mestu, zagotovo odločil za odložitev polne kot tudi delne upokojitve in plačevanje polnih prispevkov ter prejemanje dela pokojnine v višini 40 %. Še posebej se mi zdi to super kombinacija, ker
Za ogled celotnega odgovora je potrebna PRIJAVA!
Priprava: Dušan Bavec, svetovalec specialist za delovno pravo in socialno varnost
Zadnja sprememba: 10.06.2022