Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Imam vprašanje glede oddaje poslovnega prostora v najem. Na podlagi odpovedi preneha najemno razmerje s potekom roka, ki ga določa najemna pogodba (odpovedni rok). V zakonu piše, da ta rok ne sme biti krajši od enega leta. - Se lahko dogovorita kako drugače (ker je to zelo dolga doba) ali je potem bolje, da se sklene najemna pogodba za določen čas, ki se potem vsako leto podaljšuje?

Najem poslovnih prostorov ureja Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih, ki je iz leta 1974. Glede odpovedi je zelo rigidno in žal ni prilagojeno današnjim tržnim, ekonomskim razmeram.

Navedeni zakon dopušča dve možnost sklenitve in odpovedi:

1. za nedoločen čas, pri čemer je odpovedni potrebno podati sodno in upoštevati enoletni odpovedni rok. Takšna ureditev je skrajno neprimerna. Sodna praksa ne dopušča krajših odpovednih rokov, neglede da sta se stranki drugače dogovorili (zakonska določba o minimalno enoletnem odpovednem roku je kogentne narave).

2. za določen čas. Pogodba o najemu preneha z odpovedjo. Vrhovno sodišče je v teh primerih že zavzelo stališče, da pogodbe sklenjene za določen čas ni mogoče odpovedati pred iztekom roka. Je pa sodna praksa neenotna glede Pogodb o najemu sklenjenih za določen čas, ki vsebujejo možnost predčasnega prenehanja (odpovedni rok).

....

Za ogled celotnega odgovora je potrebna PRIJAVA!