Imam vprašanja glede zapiranja s.p. mojega pokojnega moža. Moj mož je umrl na dan, ko je računovodkinja oddala vso potrebno dokumentacijo, obračun je oddala tudi na datum x.y.. Seveda sem pričakovala, da bomo nadalje lahko urejali tudi na AJPESU, da se s.p. čimprej zapre. Žal temu ni tako, ker oni pravijo, da potrebujejo sklep o dedovanju, tega pa verjetno še nekaj časa ne bo, ker sta dediča poleg mene, tudi mladoletna otroka, torej bo potrebno imenovati še skrbnika za posebni primer. Jaz pa bi želela urediti vsaj registracijo in zavarovanje za avtomobil, ki je na s.p.. Zapuščinska obravnava še ni razpisana in me zanima ali lahko zapuščinskemu sodišču predlagam, da to uredim jaz? Prav tako je na s.p. odprtih še nekaj terjatev do kupca, ki pa je v stečaju. Ali te terjatve prijavljam v zapuščino in ali lahko sodišču predlagam, da vsa dejanja v zvezi s.p. opravljam jaz. Zanima me tudi postopek naprej.

Zapuščinske obravnave so na nekaterih sodiščih razpisane zelo hitro, na drugih (zlasti tistih bolj obremenjenih, npr. Ljubljana) malo kasneje.

Zapuščinsko sodišče vam do prve zapuščinske obravnave ne bo kaj dosti moglo pomagati.

Kadar imamo težavne oziroma dalj časa trajajoče zapuščine bodoči dediči, zlasti pri registracijah avtomobilov urejajo neposredno na zavarovalnicah oziroma upravnih enotah. In sicer tako, da uredijo začasno registracijo. Nekaterim UE in zavarovalnicam zadostuje že smrtovnica, druge želijo nek dopis dogovor v okviru zapuščinske obravnave, da lahko eden izmed dedičev začasno uredi registracijo avtomobila.

Torej moj nasvet je, da najprej poskusite kar na UE oz zavarovalnici/registracijskem organu(tehnični pregledi).

Za ogled celotnega odgovora je potrebna PRIJAVA!