Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Vstop v Republiko Slovenijo samo z negativnim testom PCR

26. MAREC 2021  |   Zdenka Bedekovič

Objavljen je Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.  Ta velja od 26. marca 2021 do 2. aprila 2021.

Po novem se črta negativni test HAG za vstop v Republiko Slovenijo. Torej vstop je možen samo z negativnim PCR testom ali na podlagi potrdila o pozitivnem rezultatu testa, ki ni starejši od 21 dni, a ne sme biti starejši od šest mesecev. Prav tako velja potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19. Vstop je možen tudi z dokazilom o cepljenju zoper COVID-19 na podlagi dokazil, ki jih predvideva  sprejeti odlok (prejem drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni; proizvajalca Moderna najmanj 14 dni; prejem prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni).

Upoštevajo se potrdila o testiranju, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja ali pri organizacijah v tretjih državah. Ta so priznana v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in NLZOH prepoznata, kot ustrezne. Prav tako morajo biti objavljeni na spletni strani NLZOH-a.     

V primeru, da je oseba napotena v karanteno na domu, se ta prekine samo z negativnim testom PCR-jem, a še vedno po petih dneh karantene na domu.

Po prihodu iz tujine morajo PCR test opraviti tudi uslužbenci državnih organov, kot tudi pripadniki Slovenske vojske, policije.

Nespremenjeno pa ostaja sedemdnevni negativni test za pet kategorij med dokazili za vstop v Slovenijo.

Ti so: dnevni delovni migrant, dnevni šolarji, oseba- naročena na zdravstveno storitev v Sloveniji, oseba, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljala varstvo oziroma nudila pomoč.

Vstop v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, se dovoli tudi dvolastniku ali najemniku zemljišča na obeh straneh obmejnega območja državne meje. Pogoj pa je vrnitev najkasneje v desetih urah po prehodu meje, iz razloga opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del.   

Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri državah članicah EU-ja oziroma schengenskega območja. Na seznamu tretjih držav pa sta črtani Malezija, Sveti Vincencij in Grenadine.

 Dostop do celotne objave odloka:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-0861/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvi-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19