V javnost pricurljane informacije glede sistema plačevanja prispevkov za napotene delavce

06. JUNIJ 2019  |   Zdenka Bedekovič

Po zadnjih informacijah, ki so pricurljale iz Bruslja v Slovenijo želijo naši avstrijski sosedje doseči spremembo sistema plačevanja socialnih prispevkov za napotene delavce.

Zgodba se je začela že v mesecu februarju, ko je prišlo do prijave Slovenije evropski komisiji s strani evropske zveze delavcev v gradbeni in lesni industriji. Za vsem tem stoji naša soseda Avstrija in še nekatere druge avstrijske inštitucije. Ta očita Sloveniji, da z nižjimi prispevki daje slovenskim podjetjem nezakonito pomoč ter s tem povzroča problematiko nelojalne konkurence na Evropskem trgu Unije.

napoteni delavci

Slovenija ni osamljena v tej problematiki, saj tak sistem poznajo še nekatere druge članice. Po mnenju Bruslja ne gre za neke vrste kršitev, a kljub temu avstrijski sindikati vztrajajo na kršitvah  njihovega sistema. Čeprav je Slovenija postala trn v peti Avstriji to še zdaleč ni edini problem, ki se  Sloveniji očita. V ozadju problema je predvsem nezaposlenost in propad avstrijskih podjetij, a zato ni kriva Slovenija in čezmejno opravljanje delo napotenih delavcev. Veliko slovenskih podjetij ima svoje podružnice v Avstriji, nekateri pa že vrsto let svoja podjetja v Avstriji, ki so zelo uspešna na avstrijskem tržišču. Z ustanavljanjem podjetji slovenski podjetniki v Avstriji prispevajo k zmanjšanju brezposelnosti ter krepijo gospodarsko rast Avstrije. Žal se o tem ne govori, a bi bilo dobro opozoriti naše sosede tudi na pozitivno plat zgodbe čezmejnega opravljanja storitev.

Kako se bo problematika očitkov rešila bo vsekakor pokazala prihodnost. Ne glede na vso terensko problematiko, ki pesti trenutno Evropsko Unijo je potrebno najti rešitev, ki bo umirila še tako vročo žerjavico avstrijskih očitkov na bruseljskem parketu.