Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Sprejete spremembe za vstop v RS

16. APRIL 2021  |   Zdenka Bedekovič

 

Sprejet in objavljen je Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo. Ta velja od 16.4. do 25.4.2021.

Na novo se upoštevata dve cepivi in sicer:

- Proizvajalca Russia´s Gemaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V;

- Proizvajalca Johnson@johnson COVID-19 Vaccine Janssen.

Dokazilo pri novih cepivih velja, če se prejme prvi odmerek cepiva proizvajalca Russia´s Gamaleya  National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali Jonhson&Johnson COVID-19 Vaccine Janson. Od odmerka pa mora preteči 21 dni.

Po novem se pri izjemah za vstop brez karantene in brez testa spremeni naslednje:

- tranzit se čez ozemlje Republike Slovenije podaljša iz 6 ur na 12 ur;

- starostne omejitve za šolarje ni več;

- po novem je tudi izjema oseba, ki prevaža dnevne šolarje; ta več ne potrebuje sedem dnevnega testa;

- po novem poslovni razlogi spadajo med izjeme;

Pri izjemah pri vstopu v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in s sedemdnevnim negativnim rezultatom PCR ali HAG je dodana nova izjema in sicer za:

- osebe, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene ali nesklenjene partnerske zveze.

Pogoj je vrnitev v 72 urah po prestopu meje. Izjema velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki so prijavljeni na istem naslovu, če potujejo skupaj.

Dodana je tudi nova izjema za vstop v Republiko Slovenijo, kadar državljan države članice Evropske unije ali schengenskega območja prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja zaradi opravljanja varstva in pomoči osebam. Torej, ko gre za: (nego družinskih članov na zasebnem objektu ali zemljišču, ki je v lasti ali najemu ali uporabi).

Pogoj je vrnitev v 48 urah po prehodu meje. Potrebno pa je predložiti negativni test PCR testa ali HAG, a ta ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa.  

Na rdečem seznamu držav članic so spremembe pri Danski, Finski, Franciji, Italiji, Norveški in Španiji. S tega seznama pa je črtana Portugalska. Na seznamu tretjih držav pa je črtano Združeno Kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Dostop do celotne objave:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-1221/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvah-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19