Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

PCR testi priznani na letališčih iz Srbije in Turčije (dopolnjeno 4.5.2021)

04. MAJ 2021  |   Zdenka Bedekovič

Sprejet in objavljen je bil nov »Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19«, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije številka 68. Odlok bo začel veljati 5.5. in bo vključno veljal do 16.5.2021.

Na kontrolnih točkah kategorije A, se za vstop v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu (na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet), priznajo negativni rezultati PCR testa. Ti se priznajo, kadar so ti bili izdani tako v Srbiji, kot Turčiji.

Po novem se poleg že priznanih testov iz EU ali schengenskega območja, Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih držav Amerike, priznavajo tudi PCR testi, ki so opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji.

Po novem oseba ne bo napotena v karanteno na domu (prihod iz rdečih držav ali administrativnih držav), če bo ob vstopu predložila naslednja dokazila:

  • Negativni test PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Ta pa mora biti izdan v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;
  • Pozitivni rezultat testa PCR, ki je starejši od 10 dni, če zdravnik drugače ne presodi. Ta pa ne sme biti starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 (šest mesecev od začetka simptomov);    

Dokazila o cepljenju proti COVID-19 s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema odmerka naslednjih proizvajalcev:

- Biontech/Pfizer -drugi odmerek cepiva Comiraty najmanj sedem dni;

- Moderna -drugi odmerek cepiva COVID-19 Vaccine najmanj 14 dni;

- AstraZeneca-prvi odmerek cepiva Vaxzevria COVID-19 Vaccine najmanj 21 dni;

- Johnson in Johnson/Janssen-Cilag-odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen najmanj 14 dni;

- Serum Institute of India/AstraZeneca-prvi odmerek cepiva Covishield najmanj 21 dni;

- Russia´s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology-drugi odmerek cepiva Sputnik V najmanj 14 dni;

- Sinovac Biotech-drugi odmerek cepiva CoronaVac najmanj 14 dni;

-Sinopharm-drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine najmanj 14 dni;

Naj opozorimo, da se vsa našteta dokazila upoštevajo, če so le ta bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Novost je tudi za osebe, ki se vračajo iz napotitve v republiko Slovenijo (pripadnikom policije ali uslužbencem državnih organov in akreditiranim novinarjem na službeni poti v tujini), če predložijo negativni test PCR na SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa. Ta pa mora biti opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Prav tako se dovoli vstop v Republiko Slovenijo osebi iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki je izvajala pomoč varstvo, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi ter se ta vrne v 72 urah po prehodu meje. Pogoj pa je predložitev negativnega testa PCR ali HAG test, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa.

Na seznamu rdečih držav so spremembe pri Grčiji, Norveški ter Španiji. Iz seznam sta črtani Malta in Portugalska. Prav tako je prišlo do spremembe na seznamu tretjih držav. Na slednjem je dodan Džibuti.

NA NOVO:

Dostop do celotnega odloka:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-1462/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvah-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19


Dostop do celotnega odloka:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-1395/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvah-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19


Dostop do celotnega odloka:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-1288/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvi-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19