Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Odlog sklepov o izvršbi na plačo po ZIUZEOP

17. APRIL 2020  |   Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

93. člen ZIUZEOP določa, da se z dnem njegove uveljavitve (to je 11. 4.) odloži izvrševanje sklepov o izvršbi in davčnih izvršb (odlog sicer velja za več sredstev izvršbe, vendar izpostavljamo le izvršbo na plačo). Odlog izvršbe ne velja za primere, kadar gre za izvršbo zaradi terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal.

Odlog sklepov o izvršbi na plačo po ZIUZEOP

Ko govorimo o sklepu o izvršbi so zajeti le tisti sklepi, ki jih izda sodišče ali davčni organ (davčna izvršba). Upravno izplačilne prepovedi se še naprej izplačujejo upravičencu (banki, itd..), saj le-ta ne predstavlja sklepa o izvršbi.

V primeru, da ima delavec eno ali več izvršb, delodajalec delavčevim upnikom v času veljavnosti ukrepov (od 11. 4. do 31. 5. oz.  30. 6. v primeru podaljšanja veljavnosti ukrepov) ne izvršuje sklepov o izvršbi, razen če gre za zgoraj omenjeni izjemi. V tem času sklepi o izvršbi le mirujejo (izvršba se ne ustavi!) in se celotni dohodek izplača delavcu.