Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Tokrat spremembe na obeh seznamih

01. MAREC 2021  |   Zdenka Bedekovič

Objavljena je bila sprememba Odloka o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Ta začne veljati dan po objavi. Ta velja od 26.2. do 5.3.2021.

Pri vstopu v Republiko Slovenijo ostajajo ukrepi in omejitve nespremenjeni. Spremembe se nanašajo le sezname držav tako na rdečem, kot na  seznamu epidemiološko slabših držav.  

Za vse tiste, ki so preboleli COVID-19, je od danes naprej možno vstopati v Republiko Slovenijo na podlagi dokazila, (brez negativnega testa in napotitve v karanteno). Tega lahko natisnejo sami s portala zVem. S tem več ni potrebno obremenjevati osebnih zdravnikov glede izdaje potrdil. 

Za vzpostavitev zaščite pri cepljenih osebah, je čas za vzpostavitev zaščite različen.  Ta je vzpostavljen različno po različnih cepivih proizvajalcev in sicer pri:

- Biotech/Pfizer, po preteku najmanj sedem dni od prejema drugega odmerka;

- Moderna, najmanj 14 dni od prejema drugega odmerka;

- Astra Zeneca, pa je vzpostavljena zaščita že po prvem odmerku, ko mine najmanj 21 dni.

Na novo se dovoli vstop v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa in sicer za:

- osebo, ki predloži potrdilo o pozitivnem HAGT ali PCR izvidu testa na SARS-CoV-2, ki je starejši od 21 dni, a ne starejši od šest mesecev ali dokazilo zdravnika o preboleli bolezni COVID-19, ki ni minilo več kot šest mesecev od začetka simptomov;

 

- osebo, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19; dokaz prejem drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer – pretek sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21dni.

 

Torej, priznajo se potrdila o testiranju oziroma cepljenju, izdana v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. V tretjih državah pa so priznana potrdila pri posameznikih, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje, in hrano. Potrdilo iz prve alineje je upoštevano, kadar je izdano v državah EU oziroma državah schengenskega območja.

Novost je tudi podaljšanje roka za prehod meje z osem na deset ur. Ta velja za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju (na obeh straneh državne meje). Prehod je dovoljen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del, z rokom vrnitve najkasneje v desetih urah po opravilu del.

Na novo država določa seznam epidemioloških slabših držav, katerih 14-dnevna incidenca primerov okužbe z SARS-COV-2 na 100.000 prebivalcev je višja od 14-dnevne incidence v Republiki Sloveniji. Ti pa se objavijo na spletnih straneh (NIJZ, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve).  

Trenutno so na seznamu tri države: Češka, Portugalska in Španija.

Policija bo kljub črtanim kontrolnim točkam na notranjih mejah izvajala nadzor pri obstoječih kontrolnih točkah, kot tudi pri drugih vstopnih točkah v notranjosti države. Vstop v Republiko  Slovenijo pa je možen iz Italije, Avstrije in Madžarske na katerem koli mejnem prehodu.

 

Dostop do celotne objave Odloka:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-0542/odlok-o-spremembah-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19

Dostop do celotne objave Odloka:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-0518/odlok-o-spremembah-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19

Celoten dostop do Odloka na naslednji povezavi:

 https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-0421/odlok-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19