Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Novoletna popotnica

29. DECEMBER 2021  |   Tamara Starič Petrović

Se še spomnite časov, ko je bila beseda »korona« zgolj in le asociacija za pivo? Jaz tudi ne oz. so ti spomini čedalje bolj bledi in jih čedalje bolj nadomešča skrb za prihodnost, bližjo in daljšo. In če smo marca 2020 držali pesti, da »korona« traja le še par tednov, zdaj držimo pesti, da traja »samo« dve leti. Držimo pesti, da besedo »odlok« povezujemo z občinskim odločanjem in ne z odločanjem o naših pravicah in obveznostih. Držimo pesti, da maske ponovno nosimo le za pusta hrusta in ne za v trgovino, šole, vrtce, pijačo s prijatelji. Držimo pesti, da ponovno lahko objamemo družino in prijatelje brez strahu od alfe, omege in ostalih »grkov«. Držimo pesti, da bo naslednji veseli december dejansko vesel in ne odvisen od birokratske presoje, kaj je bolj varno jesti na Pogačarjevem trgu: kostanj ali šmorn.

Pa je res vse tako črno?

Če odgovorim po pravniško: odvisno. Odvisno, ali bomo iz celotne situacije odnesli kakšen pomemben nauk za prihodnost, ali bomo pa dovolili, da se enake napake ponovijo ob prvi podobni priložnosti. Odvisno bo tudi od tega, ali bomo obupali nad vsem in ali bomo spomladi raje šli na »morčija« za volilni vikend. Odvisno bo od tega, ali bomo ohranili čut in strpnost do soobčanov, drugače mislečih, enako mislečih, ki pa uveljavljajo pravico do lastne izbire in svobode mnenja. Tudi od tega, ali bomo ohranili skrb za in solidarnost do ogroženih v našem okolju. Odvisno bo tudi od tega, ali bomo dejansko dovolili, da vse, kar smo kot družba pridobili z znanostjo in razvojem, zameglijo medijski naslovi, predvolilne in druge nekritične objave ter laični zapisi, ki jih usmerjajo računalniški algoritmi. Odvisno bo od tega, kakšne standarde bomo sprejeli za v prihodnje, ali pa se bomo sprijaznili s standardi, ki so nastali v »koroni«. Odvisno od tega, ali bomo dovolili, da se delitve na takšne in drugačne ohranijo tudi v novem letu, ali pa bomo vendarle stopili skupaj in se odločili, da želimo živeti v drugačnem okolju.

Nekdo bo zagotovo pomislil, da si zgoraj napisane misli nasprotujejo. In si na neki način. Ampak ravno v tem je bistvo. Kljub temu, da je veliko neznank okrog nas in kljub temu, da se spoprijemamo s številnimi težkimi odločitvami (zase in za tiste, ki so nam najbližji), ohranimo vsaj (samo)kritičnost, čut eden do drugega in za druge ter odprt duh. Če nam bo to uspelo, potem bo spomin na koronske čase vsaj siv, če ne že barvit.

V imenu Svetovalnega in izobraževalnega centra OZS vam želim ogromno poguma in vztrajnosti v novem letu! Naj bo zdravo, naj bo varno in končno »normalno«!