Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Novi pogoji vstopa v RS za čezmejne dnevne delovne migrante, nova kontrolna točka z Italijo

12. MAREC 2021  |   Zdenka Bedekovič

Sprejet je bil »Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19«.

Ta začne veljati naslednji dan po objavi, to je 12.3.2021. Velja pa do 19.3.2021.

Spremenjena je kontrola točka kategorije B z Italijo. Nova obratovalna točka je Nova Gorica (Solkan), ki bo nadomestila kontrolno točko na Erjavčevi ulici med 6. in 21. uro.

Mejni prehod
Dodan je nov odstavek v devetem členu, da se potrdila o testiranju oziroma cepljenju upoštevajo le, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma državah članicah schengenskega območja. Ta so pa lahko izdana tudi pri organizacijah oziroma posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in NLZOH prepoznata kot ustrezne. Ti pa morajo biti objavljeni na spletni strani NLZOH-a.

S 15. marcem se začnejo uporabljati spremembe za vstop v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu (prihod iz rdečih držav), a le ob predložitvi negativnega rezultata PCR ali HAG testa na virus COVID-19, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa. Sprememba se nanaša na prejšnji sprejeti Odlok.  

Ta sprememba začne veljati za naslednje kategorije oseb in sicer za:

- čezmejnega dnevnega delovnega migranta-sklenjeno delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo in se vrača v 14 urah po prehodu meje;

- osebo, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje;

- osebo, ki je naročena na zdravstveno storitev v Sloveniji;

- osebo, ki opravlja varstvo in pomoč osebam ali vzdrževalna dela in se vrača v roku 12 ur po prehodu meje;

- osebo, ki opravlja kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela;   

  

Test PCR je ustrezen, ko je ta opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, a morajo biti ti prepoznani s strani  Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Prav tako pa s strani NLZOH, ki pa morajo biti objavljeni na spletni strani NLZOH-a.

Tudi hitri test HAG je ustrezen, ko je ta opravljen v državi članici Evropske unije, kot tudi v državi članici schengenskega območja.

Priloga 1 se nadomesti z novo Prilogo.

Dostop do celotne objave spremembe Odloka:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-0707/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvi-odloka-o-dolocitvi-pogojev-vstopa-v-republiko-slovenijo-zaradi-zajezitve-in-obvladovanja-nalezljive-bolezni-covid-19