Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Ne spreglejte! Od danes naprej ponovno karantena za vse, ki prihajajo iz tretjih držav!

19. JUNIJ 2020  |   Zdenka Bedekovič

Za osebe, ki prihajajo iz tretjih držav je ponovno uvedena 14-dnevna karantena. Ta bo odrejena vsem tistim, ki ne bodo zadostili novim pogojem, ki so začela veljati z današnjim dnem in prihajajo v Republiko Slovenijo iz držav s poslabšano epidemiološko situacijo. Naj opozorimo vsa tista podjetja in obrtnike, ki opravljajo čezmejno delo na tem področju, da preložijo vsa dela in morebitne poslovne obiske na kasnejši čas zaradi uvedbe ponovne karantene.      

Kot rečeno od danes naprej veljajo nova pravila pri prehajanju slovenske državne meje. 

Dne 18. junija je bil objavljen »Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije«.  Ta je bil objavljen v Uradnem listu številka 88/2020.

Glede na spremembe epidemioloških razmer v posameznih državah (BIH, Srbija in Kosovo), je prišlo do spremembe 10. člena v zgoraj omenjenem odloku. Vlada Republike Slovenije se lahko odloči, da se za posamezno državo ali administrativno enoto države 10. člen-a v celoti oziroma del izjem ne uporablja. Čezmejni delovni migranti po novem lahko uveljavljajo izjemo 14 - dnevne karantene na podlagi dokazil o delovnem razmerju v eni od držav Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja.

mejni prehodi

Oseba, ki bo uveljavlja omenjeno izjemo po novem mora imeti dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemeljiti razloge za prehajanje meje kot »tedenski delovni migrant«.

Torej osebe, ki bodo uveljavljale tovrstno izjemo bodo morale ob prehodu meje predložiti tudi negativni izvid testa na prisotnost COVID-19. Ta ne sme biti starejši od treh dni. Prav tako pa mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja.   

Izjeme so osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije, kot tudi za tovorni promet v tranzitu. Te morajo zapustiti Republiko Slovenijo v 12 urah po vstopu. Zgoraj omenjena sprememba Odloka pa prinaša tudi novost za osebe, ki potujejo v tranzitu čez Republiko Slovenijo, saj jo po novem morajo zapustiti v 12 urah.    

Naj opozorimo, da je sprememba Odloka začela veljati z današnjim dnem. Ker pa se razmere v državah zelo hitro spreminjajo priporočamo podjetjem, da redno spremljajo informacije, ki jih objavlja NIJZ in obmejni organi.   

Sprememba Odloka objavljena na naslednji spletni povezavi:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-1433/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvah-odloka-o-odrejanju-in-izvajanju-ukrepov-za-preprecitev-sirjenja-nalezljive-bolezni-covid-19-na-mejnih-prehodih-na-zunanji-meji-in-na-kontrolnih-tockah-na-notranjih-mejah-republike-slovenije