Koronavirus postaja največja mora slovenskih delodajalcev

18. MAREC 2020  |   Zdenka Bedekovič

Trenutna situacija zaradi širjenje Koronavirusa je največja problematika slovenskih delodajalcev, ki  imajo v različnih panogah zaposlene tujce (gradbeništvo, avtoprevozništvo, gostinstvo… itd.). Največ tujcev, ki dela v Sloveniji kot vemo prihaja iz nekdanjih republik skupne države. Ker so skrbi slovenskih delodajalcev vsak dan večje bomo v nadaljevanju pojasnili najpogostejšo problematiko s katero se v praksi v tem trenutku srečujejo slovenska majhna podjetja.              

Ko gre za »čakanje na delo tujca« je postopek skladen z Zakonom o delovnih razmerjih (Uradni list RS  21/2013- ZDR-1 s spremembami), saj gre za pristojnost med delavcem in delodajalcem. Naj opozorimo, da se v takem primeru ohrani pogodba o zaposlitvi kot vključenost v socialna zavarovanja. Prav tako pa tudi enotno dovoljenje in soglasje.

V primeru, da delodajalec tujca odpusti in ga pošlje na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, je tujec skladno s tretjim odstavkom 56. člena Zakona o tujcih (ZTuj) upravičen do bivanja za čas prejemanja denarnega nadomestila. Če ga isti delodajalec ponovno zaposli ta potrebuje novo soglasje in informativni list. Torej lahko isti delodajalec tujca zaposli le z novim soglasjem in informativnim listom ter ponovno prijavi v obvezna socialna zavarovanja.

Glede na to, da države zapirajo svoje meje ena za drugo, bo v prihodnih dneh omejeno tudi gibanje tujcev ter njihov prihod nazaj v Slovenijo. Vsekakor pa se priporoča redno spremljati navodila Ministrstva za zunanje zadeve in tujih inštitucij od koder tujec prihaja, saj se te spreminjajo iz ure v uro.  

Vse podrobne dodatne informacije so na voljo delodajalcem na naslednji spletni strani.

https://www.gov.si/novice/2020-03-17-dopolnjena-verzija-dokumenta-pravice-in-obveznosti-iz-delovnega-razmerja/