Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Kako do e-bolniškega lista (eBOL) po 1. 2. 2020

23. DECEMBER 2019  |   Tadeja Bučar

Delodajalci bodo morali za svoje zaposlene, za začasne zadržanosti od dela od 1. 2. 2020 dalje, obvezno dostopati do bolniškega lista preko portala SPOT (eVEM).

Način dostopanja delodajalcev do elektronskih bolniških listov (eBOL)

Elektronski bolniški listi (v nadaljevanju eBOL) bodo na voljo v PDF in XML obliki. Omogočen bo prikaz vseh izdanih eBOL za izbrano obdobje za izbranega delodajalca. Iz prikazanega seznama eBOL bo možno izbrati eBOL za posameznega delavca, omogočen bo tudi prenos vseh eBOL za vse zaposlene, ki jim je bil v izbranem obdobju izdan eBOL.

Z uvedbo eBOL-a bo poenostavljen tudi e-postopek za vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju ZZZS). Zaradi uvedbe eBOL k vlogi ne bo potrebno prilagati skeniranih potrdil o upravičeni odsotnosti od dela oz. bolniških listov.

Delodajalci bodo lahko do elektronskih bolniških listov dostopali na dva načina (kateri način bo delodajalec izbral za dostopanje do elektronskih bolniških listov, je odvisno od načina dela delodajalca) in sicer:

 1. preko portala SPOT (eVEM). V tem primeru potrebujete:

  1. dostop do spleta,

  2. digitalno potrdilo,

  3. izdano poooblastilo za osebo, če bo za poslovni subjekt do e-bolniških listov dostopala s strani zakonitega zastopnika pooblaščena oseba. Za urejanje pooblastil sta na voljo dva obrazca in sicer:

   • pooblastilo samo za eBOL (če želite urediti pooblastilo samo za nov postopek »Prenos e-bolniških listov – eBOL.« Na enem obrazcu lahko pooblastite več oseb);

   • pooblastilo za eBOL in druge e-postopke portala SPOT (če želite urediti pooblastilo za postopek »Prenos e-bolniških listov – eBOL« in druge e-postopke na portalu SPOT (eVEM)).

Več informacij in vsebina obeh obrazcev na povezavi.

Pri tem upoštevajte:

 • vloga za ureditev pooblastila mora biti podpisana s strani zakonitega zastopnika podjetja/poslovnega subjekta,

 • vlogo pošljete po pošti ali dostavite osebno na katerokoli točko SPOT,

 • pooblastila za eBOL bodo v sistemu SPOT (eVEM) aktivirana po 1. 1. 2020.

 1. z uporabo spletne storitve oziroma vmesnika eBOL in eNDM, ki ga prav tako omogoča portal SPOT (eVEM).

Z uporabo spletne storitve oz. vmesnika lahko določene postopke za ZZZS urejate neposredno iz kadrovskega / računovodskega programa oziroma programa za obračun plač. Portal SPOT (eVEM) omogoča Kadrovski vmesnik za urejanje obrazcev M-1, M-2, M-3 in M12 in Vmesnik za nadomestila eNDM.

Vmesnik eNDM omogoča vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače v breme ZZZS.

Z novim letom bo vmesnik za nadomestila-eNDM dograjen in bo omogočal tudi pregled in prenos elektronskih bolniških listov. Po novem se bo vmesnik imenoval Vmesnik eBOL in eNDM.

Praktična usposabljanja, delavnice, kjer boste delodajalci v živo izvedli pregled in prenos elektronskih bolniških listov ter izpeljali postopek oddaje zahtevka za refundacijo boleznine, bo izvajalo podjetje SRC (proste delavnice v februarju 2020).