Kaj delodajalcem preostane po novem letu, ko KPOP ne bo več?

05. DECEMBER 2019  |   Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

Z 31. 12. 2019 se bo Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo (KPOP) prenehala uporabljati. Kaj to pomeni za delodajalce?

Če sta delodajalca zavezovali dve kolektivni pogodbi dejavnosti, ga bo z novim letom, zaradi prenehanje uporabe KPOP, zavezovala le ena.

Če je delodajalca zavezovala le KPOP ima z novim letom več možnosti:

1. Če želi pravice delavcev ohraniti na ravni, kot jih je določala KPOP (število dni dopusta, jubilejna nagrada, ipd.) lahko sprejme pravilnik o delovnih razmerjih in v njem določi pravice delavcev, kot jih je določala KPOP.

2. Če želi pravice delavcev spremeniti (nekatere ohraniti, nekatere povečati in nekatere zmanjšati), lahko tudi sprejme pravilnik o delovnih razmerjih in ga prilagodi tako, kot mu ustreza.

Ali se delodajalec (npr. gradbinec) lahko z delavcem dogovori za uporabo Kolektivne pogodbe za gradbeništvo, ki ga sicer ne zavezuje, ker nima razširjene veljavnosti? Lahko, vendar bo delodajalec v tej kolektivni pogodbi lahko uporabljal le določbe, ki so za delavca ugodnejše kot Zakon o delovnih razmerjih. Tudi ne sme uporabljati določb, ki so ugodnejše za delodajalca (12 mesečno namesto 6 mesečno referenčno obdobje pri neenakomerni razporeditvi delovnega časa ipd.). V takem primeru delodajalcu svetujem sprejetje pravilnika o delovnih razmerjih. Ta kolektivna pogodba lahko za delodajalca velja v celoti le, če je član organizacije, ki je podpisnik te kolektivne pogodbe.

Ali mora delodajalec zaradi prenehanja uporabe KPOP spremeniti pogodbe o zaposlitvi? Ni nujno. Nekateri delodajalci se odločijo za podpis novih pogodbo o zaposlitvi predvsem zato, ker so prejšnje že stare, pa bi jih radi posodobili in vanje vnesli še kakšne nove določbe. Če pa pogodb o zaposlitvi ne želite spreminjati, pa ni potrebe po sklenitvi novih. Pravilnik o delovnih razmerjih bo veljaven, le sprejeti ga je potrebno po zakonitem postopku (javna objava, sindikat, če obstaja, seznanjenost delavcev s pravilnikom, ...).

Več o tem, kako delodajalec ugotovi, katera kolektivna dejavnosti (če sploh katera) ga zavezuje, si preberite v blogu.

V  OZS smo pripravili vzorec pravilnika o delovnih razmerjih. V njem smo jasno zapisali, na kakšni ravni so bile pravice delavcev urejene v KPOP, hkrati pa pri posameznih členih delodajalcem pojasnjujemo, kako lahko pravice uredijo drugače (bolj ali manj ugodno).

Pravilnik lahko naročite preko spleta na ali nam pišete na svetovanje@ozs.si.