Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Festivali in druge poletne prireditve v polnem razcvetu

18. AVGUST 2022  |   Zdenka Bedekovič

Poletje je čas, ko večina nas pomisli na počitnice. Za podjetja, ki se ukvarjajo s postavitveno dejavnostjo pa poslovno priložnost, saj poletje prinaša mnogo različnih prireditev, tako doma, kot v tujini. Te se izvajajo, tako na prostem, kot v prostorih namenjenim tovrstnim izvedbam.

Festivali in druge poletne prireditve se zelo pogosto odvijajo na prostem in s tem prinašajo veliko priložnosti za majhne podjetnike oziroma tista podjetja, ki se ukvarjajo postavitvenimi paviljoni, šotori, odri in podobno.

Mnogo podjetij, tako doma, kot v tujini, ki so se ukvarjala s tovrstno dejavnostjo, so bila prisiljena v času covid krize  razmišljati o novih poslovnih priložnostih. Nekatera domača in tuja podjetja pa so se preprosto nehala ukvarjati s tovrstno dejavnostjo ter se preusmerila v bolj donosnejše dejavnosti, ki prinašajo stabilnost in redni zaslužek podjetjem ter njihovim zaposlenim.

Kot rečeno, jih je potisnila v druge poslovne vode covid kriza, ki je povzročila tovrstni dejavnosti veliko gospodarsko škodo, saj so se prireditve v času covid krize v večini primerov odpovedale. Letošnje poletje pa je domačim in tujim podjetjem in podjetnikom, ki so ostali v prireditveni dejavnosti, spet omogočilo, da svojo dejavnost opravljajo v polnem obsegu.

Če podjetnik ali podjetje v tujini opravi storitev v tujini, gre v takem primeru za čezmejno opravljanje storitve. Prav tako tudi, če tuje podjetje opravi svojo postavitveno dejavnostjo v Republiki Sloveniji. To pomeni, da je potrebno zadostiti potrebam države, kjer se bo tovrstna storitev opravila.  

V praksi se srečujemo v večini primerov z organiziranimi prireditvami, kjer organizator poskrbi za zakonito opravljanje storitve podjetja, ki bo opravilo omenjene storitve. V nasprotnem primeru pa je potrebno pridobiti ustrezne informacije, če za njih ne poskrbi organizator. Naša podjetja se zaradi časovne stiske oziroma hitrega naročila iz tujine, pogosto odpravijo na opravljanje tovrstnih čezmejnih storitev brez ustrezne dokumentacije. Naj opozorimo, da potrdilo o vključenosti v socialni sistem države ne zadostuje za opravičeno zakonito opravljanje storitve v tujini. Poleg tega dokumenta pa je potrebno pridobiti tudi ostale dokumente, ki se nanašajo na čezmejno opravljanje storitve.   

Podjetja se morajo torej pravočasno pozanimati o zahtevah države z organizatorjem prireditve, kjer se bo opravljala storitev. Te zahteve se razlikujejo tako po državah, kot po tem ali bo storitev opravil podjetnik posameznik ali podjetje, ki bo storitev opravilo s svojimi zaposlenimi, ne glede na to, koliko časa se bo storitev opravljala v tujini.