Ali so res delodajalci krivi za vse?

21. FEBRUAR 2020  |   Zdenka Bedekovič

Zaradi pomanjkanja domače delovne sile v Sloveniji se zaposlovanje tujih delavcev iz leta v leto povečuje. Na to opozarjajo statistični podatki, saj se število izdanih delovnih dovoljenj in soglasij tujim delavcem iz leta v leto povečuje. Ker na slovenskem trgu delovne sile kronično primanjkuje voznikov, tesarjev, kuharjev in ostalih kadrov, so jih delodajalci primorani poiskati v drugih državah.  

Z zaposlovanjem tujih delavcev pa vsekakor narašča tudi terenska problematika v praksi. S težavami in zapleti se srečujejo tako delodajalci kot tuji delavci. Čeprav se težave v praksi pri urejanju dokumentacije dokaj hitro rešujejo, se še vedno pojavljajo očitki delodajalcem, ko gre za zaposlovanje tujih delavcev v Sloveniji. Slovenskim delodajalcem se s strani tujih predstavnikov po sklenjenih sporazumih, ki izbrane kandidate pošiljajo v Slovenijo, očitajo mnoge nepravilnosti pri sklepanju pogodb o zaposlitvi. Z leti so se tovrstne težave zmanjšale, a v praksi še vedno ostajajo določeni dvomi, ko gre za spreminjanje pogojev zaposlitve.  

Kot vemo pa sta za spor ali morebiten zaplet v praksi še vedno potrebna dva sogovornika in ne samo eden. Torej ne moremo krivde zaradi morebitnih težav ali zapletov valiti le na ene ali druge. Prav tako pa moramo upoštevati slovenski rek: »Povsod so črni in beli«.