Ne nasedajte prevaram!

09. MAREC 2018  |   Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

V zadnjem času so ponovno bolj aktivni raznovrstni ponudniki brezplačnih storitev/oglaševanj, njihove tarče pa obrtniki in podjetniki.

Ne nasedajte ponudbam, ki vam obljubljajo brezplačne storitve, ker sami dobro veste, da danes ni nič več zastonj. S tem, ko jih po telefonu poslušate in zaradi vkljudnosti klica ne prekinete, si nakopljete nepotrebne težave!

Ne dolgo nazaj in še vedno, obrtniki in podjetniki dobivajo pošto s predizpolnjenimi obrazci v tujem jeziku, prevaranti pa obljubljajo vpise podjetij v razne registre: European City Guide,  European Buissiness Number, EU bussiness register. Obrtniki in podjetniki, misleč, da je vpis obvezen in v naglici vsega dela, obrazec podpišejo in pošljejo pošiljatelju. Tovrstnim potegavščinam je nasedla vrsta obrtnikov in podjetnikov. Podrobneje si lahko o tem preberete na blogu Pozor, gre za prevaro!

Naših obrtnikov in podjetnikov pa ne vlečejo za nos le tuji goljufi, ampak se vrsta njih žal najde tudi pri nas.

Mogoče ste/ali pa še boste prejeli elektronsko sporočilo, ki se začne takole:

"Tudi v mesecu marcu bomo v svojo družbo sprejeli SAMO 50 prvih podjetnikov, ki izpolnijo naročilnico in jim omogočili doživljenjsko oddajanje oglasov na našem portalu brez stroškov." .... "Vpišite se že danes in izkoristite to izjemno priložnost, saj bomo vsem podjetnikom, ki se bodo vpisali v portal v tej promociji omogočili trajno brezplačno oddajanje oglasov na portalu. Plača se zgolj enkratni simbolični znesek v vrednosti 75 EUR."

Pošiljatelji sporočila vas potem kličejo in toliko časa "težijo", da na koncu, le da bi se jih znebili, rečete, da naj vam pošljejo ponudbo. Pogovor snemajo. S tem oni smatrajo, da ste storitev naročili in vam pošljejo račun. Vaša kalvarija pa se tako prične.

Ob zavrnitvi računa sledijo poniževalna in posmehljiva elektronska sporočila, kjer pišejo (pod mailom ni podpisnika), citiram z vsemi slovničnimi napakami:

- "Hahaha komot lahko prijavite nepošteno poslovno prakso. Lahko tudi ministerstvu za delo družino socialo in dom, ki naš projekt pisno podpira."

- "Inšpektoratu lahko sporočite, da so vabljeni v naše prostore, kjer jim bomo zavrteli dokaz ali je zadeva naročena ali ne."

- "Imate pa še eno možnost da priznate, da ste nepošteni in ste zadevo naročili in nas prosite vljudno, da zadevo storniramo, vendar ne na tak hinavski način."